|
افزایش بیکاری و حذف مشاغل در اثر رکود و بحران اقتصادی، تبعات مختلف و متعددی را پیش روی جهان قرار داده است که اهم آنها را به شرح زیر میتوان برشمرد:
1. کاهش درآمد بیکاران: اگرچه بیکاران در بسیاری از کشورهای جهان از مزایا و حقوق بیکاری و کمک هزینههای مشابهی برخوردارند، اما بسیاری بر این باورند که این رخداد باعث کاهش چشمگیر درآمد افراد و در نتیجه بروز مشکلات بسیار زیادی در پرداخت صورتحسابها یا بازپرداخت وام و تسهیلات دریافتی آنها خواهد شد. به این ترتیب، عدهای در اثر بیکاری مجبور به تغییر سبک زندگی خود خواهند شد.
2. افزایش تغییر موقعیت زندگی و نقل مکان: افزایش بیکاری، باعث افزایش جابجایی محل زندگی افراد است. در واقع، یکی از بهترین و بدترین تجربهای که افراد ذیربط و بیکار شده در این خصوص کسب میکنند، همین مسأله است. این موضوع ممکن است باعث کاهش قیمت مسکن و در نتیجه زیاندهی بانکها و به نوبه خود، موجب سختگیری بانک در پرداخت تسهیلات یا وام شود.
3. اثر منفی فزاینده: افرادی که شغل خود را از دست دادهاند، به دلیل کاهش درآمد کمتر هزینه میکنند و این امر باعث کاهش مصرف و در نتیجه کاهش رشد اقتصادی میشود. این مسأله، رشد اقتصادی یک کشور را با مشکل مواجه میکند.
4. افزایش هزینه دولت: افزایش بیکاری باعث افزایش پرداخت کمک هزینهها از سوی دولت میشود. این در حالی است که دریافت درآمد مالیاتی دولت کاهش مییابد. این مسأله دشوار و بغرنج شامل مشاغل مالی که حقوقهای بالایی دارند نیز میشود. تأثیر بیکاری در این زمینه میتواند باعث افزایش استفراض بخش دولتی بشود.
5. انگیزه زدایی: شواهد موجود حاکی است که طولانی بودن دوران بیکاری، بازگشت بیکاران به بازار کار را بسیار دشوار میسازد. کارگران سالخوردهای که بیکار میشوند، معمولا برای همیشه با بازار کار خداحافظی کرده و گاهی به استفاده از کمک هزینهها و مزایایی نظیر مستمریهای از کارافتادگی، پزشکی یا امثال آن متوسل میشوند که پوشش کاذبی برای معضل بیکاری است.
6. بی ثباتی اجتماعی: در دهه 1980، افزایش و رشد فاحش بیکاری در انگلیس به بروز ناآرامی و بی ثباتیهای فراوان اجتماعی در این کشور منجر شد. این بدان معنا است که بروز ناآرامیهای اجتماعی، معمولا ریشه در عدم تحقق نیازهای افراد دارد و بیکاری معضلی است که امکان دارد اثر مخربی در تشدید اوضاع نامساعد اجتماعی بر جای بگذارد. به هر حال این امکان وجود دارد که طولانی و مزمن شدن معضل بیکاری به بروز ناآرامیهای اجتماعی بیانجامد.
7. رفع یا کاهش بیکاری مدتها طول میکشد: بیکاری یکی از شاخصهای کند و تدریجی است. حتی زمانی که اقتصاد یک کشور از رکود خارج میشود و رونق دوباره پیدا میکند، روند فزاینده بیکاری ممکن است کماکان ادامه داشته باشد. این پدیده نوعی "پسماند" محسوب میشود.
منبع : خبرگزاری موج