نظرات اقتصادی

نظرات اقتصادی

بررسی معضلات اقتصادی
نظرات اقتصادی

نظرات اقتصادی

بررسی معضلات اقتصادی

درس‌های یک هزار سال شهرنشینی:

سایت اقتصادی چگونه شهرهای اروپایی بر شهرهای عرب پیروز شدند؟
در قرن 9 پس از میلاد، هنگامی که لندن منطقه پرت اقتصادی‌ای بیش نبود، بغداد مایه شگفتی جهان به حساب می‌آمد. تا قرن 19، لندن بزرگ‌ترین شهر جهان شده بود، در حالی که شهرهای عرب راه زوال پیموده بودند. تحقیقات اخیر این «جابه‌جایی جایگاه‌ها» را به تفاوت‌های نهادی نسبت می‌دهند: مدائن عرب سرنوشت‌شان با دولت گره خورده بود، در حالی که شهرهای اروپایی تبدیل به قطب‌های رشد (Growth Poles) مستقلی شدند.

چرا انقلاب صنعتی از اروپای غربی آغاز شد؟ در پایان هزاره اول، اروپا بخش عقب‌افتاده اقتصاد جهانی بود، به‌ویژه از نظر سطح پایین‌شهرنشینی و درآمد، اما در فاصله‌ سال‌های 1000 تا 1800 میلادی اروپا به یک‌باره از منطقه‌ای پرت و عقب‌افتاده تبدیل به پررونق‌ترین حوزه اقتصادی جهان شد. درک ماهیت این توسعه چالش بزرگ برای اقتصاددانان و «تاریخ اقتصاددانان» بوده است.
نهادها، اما کدامشان؟
عمده‌ترین فرضیه تبیین «خیز اروپا»، آن را بر اساس «توسعه نهادی» توضیح می‌دهد.
هرچند، اینکه در عمل کدام نهادها سبب «رشد معجزه‌آسای اروپا» شدند، موضوع مباحثات فراوان است.
برای مثال، از نظر داگلاس نورث نهادهای اجتماعی – سیاسی (Socio-Political Institutions) محدودکنندی اقدامات چپاول‌گرانه‌ دولت بیشترین اهمیت را داشتند، اما این دیدگاه توسط افرادی از جمله «اونر گریف» که معتقد است «نهادهای قراردادی» بیشترین نقش را داشته‌اند، به چالش کشیده شده است. «دارون عجم‌اغلو» (Daron Acemoglu) و «سایمون جانسون» (Simon Johnson) با تاکید بر همین تمایز میان نهادهای «عمودی» اجتماعی – اقتصادی (نظیر حقوق مالکیت) و نهادهای «افقی» اقتصادی (نهادهای قراردادی)، به کمک شواهدی نشان می‌دهند که نهادهای عمودی (vertical Institutions) بر رشد اقتصادی بلندمدت موثرترند.
ما نیز در راستای پیشبرد همین مباحثات اخیرا در مقاله‌ای، توسعه بلندمدت نظامات شهری اروپا و جهان عرب را در فاصله سال‌های 800 تا 1800میلادی مورد مقایسه قرار داده‌ایم. به کمک مجموعه‌‌ای عظیم و جدید از اطلاعات شهرهای مشخص در اروپا، آفریقای شمالی و خاورمیانه، توانستیم اهمیت عوامل مختلف را در افزایش «توسعه شهری» ارزیابی کنیم. در نظر گرفتن عوامل جغرافیایی، مذهبی و نهادی، ما را در پاسخ به این سوال یاری رساند که چرا در خلال هزاره اخیر مرکزیت شهری و اقتصادی از عراق، یا به طور کلی جهان عرب، به اروپا و به طور خاص سواحل آتلانتیک انتقال یافته است؟
همچنین به طور مشخص‌تر، قادر شدیم درک بهتری از نقش نهادهای اقتصادی حاکم بر مبادلات از یک سو و نهادهای اجتماعی – اقتصادی از سوی دیگر، در تبیین خیز اروپا و غلبه اقتصادی آن بر جهان عرب، به دست آوریم.
نهادهای حاکم بر مبادلات اقتصادی
ما تعداد و اندازه شهرها را به عنوان معیاری از عملکرد اقتصادی در نظر گرفته و به وجود و گسترش بازخور مثبت میان شهرها تمرکز کردیم. به‌ویژه، می‌خواستیم ببینیم که آیا و اگر بله، تا چه‌اندازه شهرها از یکدیگر منتفع می‌شوند؟ زیرا به نظر می‌رسید وجود تعداد زیادی شهر بزرگ در همسایگی یک شهر رشد آن را افزایش می‌دهد. بخش مهمی از نتایج ما به شیوه تغییر این «اثرات همسایگی» در طول زمان می‌پردازد.
ما مفروض انگاشتیم که قوی بودن «اثر همسایگی» نشان می‌دهد نهادهای حاکم بر مبادلات کارا هستند و لذا رشد یک شهر موجب تحرک و توسعه سایرین می‌شود. تحلیل ما نتایج شگفت‌آوری به دست داد. از سال 800 تا 1200 اثر سرریز مثبت در میان شهرهای مسلمان بالا بوده است. این امر نشانگر کارایی نهادهای حاکم بر مبادلات در جهان عرب آن دوران می‌باشد. در حول و حوش سال 800میلادی جایگاه شهرهای عرب کاملا مناسب بود. جهان عرب از یک سیستم بسیار یکپارچه شهری که از قرطبه (cordoba) تا بغداد امتداد می‌یافت برخوردار بود. هزینه‌های معاملاتی به دلیل اتحاد سیاسی منطقه و زبان و نظام حقوقی (اسلامی) مشترک که تعدادی از نهادهای مشوق مبادله را شامل می‌شد (از جمله قانون مکتوب کردن قراردادها)، پایین بودند. همچنین مسیرهای کاروان‌رو ابزار بسیار کارایی برای تسهیل حمل‌ونقل میان مراکز شهری به حساب می‌آمدند. در همین دوره، اثر همسایگی اساسا در اروپا وجود نداشت. اروپا فاقد یک نظام شهری یکپارچه بود و آن هم احتمالا به دلیل بالا رفتن هزینه‌های معامله و حمل‌ونقل در پی فروپاشی امپراتوری مسیحی در حدود سال 900میلادی بوده است. اروپا میان موجودیت‌های مستقل سیاسی چندپاره شد. بازرگانان به زبان‌های گوناگون سخن می‌گفتند و نظامات حقوقی مختلفی بر مبادلات حاکم بود در جنوب قوانین رومی و در شمال قوانین سنتی). با نزدیک شدن پایان این دوره، تغییرات بنیادین اروپا و جهان عرب را زیر و رو کردند. البته با آثار اقتصادی بسیار متفاوت. شواهد تجربی ما نشان می‌دهند که در دوره 1000-1500 اعراب و اروپا از نظر «اثر همسایگی» جای خود را با یکدیگر تعویض نمودند.
تعویض جایگاه: سال 1100میلادی
از سال 1100 به بعد، اروپا از یک نظام یکپارچه شهری با بازخور مثبت میان شهرها (به ویژه به واسطه تجارت دریایی و رودخانه‌ای)، با وجود چند پارگی سیاسی، بهره‌مند شد، اما در جهان عرب، برعکس، آثار همسایگی ناپدید گشتند. در آنجا خلافت عباسی جای خود را به امپراتوری عثمانی داده بود. هر چند عثمانی‌ها تا حدودی نقش حکومت قبلی‌شان را بر عهده گرفتند، ولی نتوانستند نظام کارای مبادلات اقتصادی را که در دوران طلایی اسلام برقرار بود، مجددا احیا سازند.
تعامل میان اروپا و جهان عرب
یکی دیگر از ابعاد جالب یافته‌های ما نقش و اهمیت مذهب است. شهرهای مسلمان با یکدیگر تعامل بسیار سازنده‌ای داشته‌اند. همین طور شهرهای مسیحی در میان خود چنین تعاملی داشتند، اما هیچ گونه شواهدی از وجود بازخور مثبت میان این دو مجموعه- شهر به دست نیامد. این نشان می‌دهد که تفاوت نهادهای تنظیم‌کننده مبادلات و بالا بودن شدید هزینه‌های معاملاتی میان مرزهای مذهبی، در کنار خصومت‌های اغلب رایج تا حدود زیادی معاملات میان این دو مجموعه را نسبت به معاملات درون هر نظام شهری غیرممکن می‌ساخت. همچنین بررسی توسعه اجتماعی- سیاسی اروپا و جهان عرب نیز به تبیین تفاوت‌های مشاهده شده میان روند تکامل این دو نظام شهری کمک می‌کند.
تفاوت‌های دو نظام شهری
تفاوت‌های خیره‌کننده‌ای میان این دو نظام شهری وجود داشت که بینش جالبی نسبت به موقعیت اجتماعی – سیاسی آنها به ما می‌داد. شهرهای جهان عرب به طور متوسط بسیار بزرگ‌تر از همتایان اروپایی خود بودند و اندازه شهرهای اصلی – کلان شهرهای نظیر بغداد، دمشق، قاهره یا استانبول – حتی بیش از اینها بزرگ بود؛ این واقعیت می‌تواند وجود دولت چپاولگر و درجه پایین باز بودن تجاری را توجیه کند. نظام شهرهای اروپا در عوض بسیار متراکم، و شهرهای اصلی آن نسبتا کوچک بودند. شهرهای بزرگ اروپا اغلب در کنار دریا قرار داشتند تا بتوانند به نحوی بهینه از معاملات تجاری «دور – مسافت» سود برند، در حالی که شهرهای بزرگ جهان عرب تقریبا به تمامی در مناطق درونی سرزمین‌شان قرار داشتند.
شهرهای «تولید‌کننده» اروپایی، در مقابل شهرهای «مصرف‌کننده» عرب مارکس وبر، جامعه‌شناس، تمایزی بین «شهرهای مصرف‌کننده» و «شهرهای تولید‌کننده» قائل شد.
به کار بردن این طبقه‌بندی در اینجا، نشان می‌دهد که شهرهای عرب – بسیار بیش از همتایان اروپایی خود – مصرف‌کننده بودند. شهر مصرفی کلاسیک، مرکزی برای فرمانداری و مشاغل نظامی است که در ازای مالیات، اجاره زمین و معاملات غیربازاری خدماتی، حکومت و محافظت ارائه می‌کنند. چنین شهرهایی معمولا ارتباط بسیار نزدیکی با دولت مرکزی سرزمین خود دارند. رشد دولت مرکزی و توسعه قلمرو و جمعیت تحت نظر حاکمیت اغلب منجر به رشد شهری، به ویژه در پایتخت می‌شود.
شهرهای اروپا، اما بسیار به شهرهای تولیدی نزدیک‌اند. ملاک اصلی مولد بودن یک شهر تولید و مبادله کالاها و خدمات بازرگانی در درون آن و با سایر شهرها است. از آنجا که این شهرها بنیان‌های اقتصادی خود را دارند، ارتباط‌شان با دولت بسیار ضعیف‌تر می‌باشد. درست به همین دلیل بود که مدائن عرب از سقوط خلافت عباسیان بسیار آسیب دیدند، در حالی که شهرهای اروپایی با وجود نابسامانی سیاسی به شکوفایی خود ادامه دادند. در فاصله سال‌‌های 1000 تا 1300 با وجود چند پارگی سیاسی، نظام شهری غالب اروپا به سمت افزایش شمار شهرهای تولیدی پیش رفت. در واقع این چند پارگی قوا توسط پیدایش جوامع مستقل – دولت – شهرها یا شهرهای با مقامات محلی بسیار نیرومند – که هسته مرکزی نظام سیاسی شهری اروپا از شمال ایتالیا تا کشورهای جنوبی را شکل می‌دادند، تقویت شد.حتی امروزه می‌توانیم این الگو را در میان کشورهای معروف به «هات بنانا» (Hot Banana)مشاهده کنیم. تراکم نواحی صنعتی که از جنوب انگلستان تا هلند و سراسر آلمان و شمال ایتالیا می‌گذرد. در مقابل، شهرهای عرب در همین دوره تحت سیطره دولت‌های قدرتمند و چپاول‌گر بودند که اغلب مالیات‌ها یا مخارج نظامی سنگین بر شهرهای تحت سلطه خود تحمیل می‌نمودند. تحت چنین رژیم چپاول‌گری معمولا تنها پایتخت روی رشد و رونق به خود می‌دید که این افتخار نیز از بغداد به دمشق، فینه، قاهره و سرانجام استانبول دست به دست می‌گشت.
چرا اروپا در هزاره میان 800 تا 1800 بر جهان عرب فائق آمد؟
شهرهای جهان عرب بخشی از ساختار «چپاول‌گرانه» دولت بودند. زمانی که سراسر این سرزمین تحت امپراتوری عباسیان متحد بود، عملکرد مناسبی داشت و عصر طلایی اسلام را تجربه کرد. در این زمان نهادهای کارا تنظیم مبادلات را برعهده داشته و سطح بالایی از تجاری‌سازی و شهرنشینی را در این سرزمین به وجود آوردند. اما وقتی نظام دولتی از هم پاشید، نظام شهری و شبکه تجاری زیرین آن نیز از بین رفتند. اما در اروپا پس از یک دوره از هم پاشیدگی، نظام شهری متفاوتی که کمابیش از دولت چپاول‌گر مستقل بود، شکل گرفت. این باعث شد آنها جایگاه خود را در اقتصاد سیاسی این دوره به دست آورده و با وجود چند پارگی سیاسی روش‌های کارایی برای ساماندهی مبادلات تجاری ایجاد کنند.
همین گسترش نظام شهری یکپارچه مناسب اقتصادی، مستقل از دولت‌های بزرگ منطقه‌ای، در کنار آثار اکتشافات بزرگ تا حدود زیادی شرح می‌دهند که چگونه لندن که در سال 800میلادی منطقه‌ای عقب افتاده از نظر اقتصادی به حساب می‌آمد، سرانجام بر بغداد، پایتخت پرشکوه خلافت عباسیان، غالب شد.
مارتن بوسکر*، ژان لیتن فن زندن**
مترجم: مجید روئین پرویزی

*پژوهشگر دانشگاه گرونینگن (Groningen) با درجه فوق دکترا.
**استاد تاریخ اقتصاد دانشگاه یوترت (Utrecht)، و پژوهشگر ارشد «موسسه بین‌المللی تاریخ اجتماعی» آمستردام
منبع : دنیای اقتصاد

نظرات 16 + ارسال نظر
امیر چهارشنبه 27 آذر‌ماه سال 1387 ساعت 10:28 ب.ظ http://amir-perspolisi.blogsky.com/

سلام
وبلاگ خیلی زیبایی داری ممنون میشم به وبلاگ منم سر بزنی فقط نظر یادت نره میدونستی که وبلاگت معدن طلاست؟چرا نمیخوای از وبلاگت علاوه بر تفریحی بودنش استفاده مالی بکنی؟ آیا میدونستی از طریق وبلاگت میتونی درامد ثابت ماهیانه داشته باشی و حتی اگه خودتم نخواستی فعالیت کنی از طریق زیرمجموعه هات که تو سیستم عضو میکنی ماهیانه در آمد ثابت داشته باشی؟اینا اصلا کاری نداره و چند دقیقه بیشتر وقتتو نمیگیره.با گذاشتن بنرهای تبلیغاتی سیستم اکسین ادز به ازای هر کلیک که روی تبلیغاتت بشه تا سقف 70 تومان پورسانت میگیری و به ازای هر نفر که به سایت دعوت کنی مبلغ 100 تومان پورسانت میگیری و به ازای هر کلیک که رو تبلیغات زیر مجموعه هات بشه مبلغ 5 تومان پورسانت میگیری.این عالی نیست؟تازه اگرم نخواستی این فعالیت ها رو بکنی میتونی فقط عضو سایت بشی و از ابزار وبمستر فوق العاده سایت برای زیبایی سایت و افزایش آمار بازدیدهای وبلاگت استفاده کنی.که کاملا رایگانه مثل سیستم تبادل لینک و پیلم نما و خبرنامه . میتونی هر روز خودت 1 بار روی تبلیغات متنی و روی تبلیغات گرافیکی وبلاگت کلیک کنی و پورسانتشو گیری.حالا اگه تصمیم گرفتی تا عضو سایت بشی از طریق لینک زیر میتونی اینکارو بکنی: http://www.oxinads.com/?a=2216

حمید جمعه 29 آذر‌ماه سال 1387 ساعت 03:57 ب.ظ http://vahshatnakiha.blogfa.com

سلام میخواستم پیشنهاد بدم با وبلاگ من تبادل لینک کنید لطفا" اگر مایل به تبادل لینک بودید با عنوان" عکسهای وحشتناک و ترسناک" لینک کنید و در نظرات وبلاگم اطلاع بدید تا من هم شما رو لینک کنم کاش تو وبلاگت مینوشتی اگه کسی خواست لینکت کنه با چه اسمی لینکت کنه خدا نگهدار
راستی وبلاگم درسته پیج رنکش کمه(2) ولی خوب لینکیدمش دفعه بد که گوگل رنک ها رو بروز کنه صد در صد بهم ارتقا میده(حد اقل 3 یا 4 میکنه) از این بابت مطمئن باش.
http://vahshatnakiha.blogfa.com

نیاز 98 دات کام دوشنبه 9 دی‌ماه سال 1387 ساعت 11:41 ب.ظ http://www.niaze98.com

سلام
خسته نباشید
من میخواستم بت هم تبادل لینک داشته باشیم
لینک من =
تبلیغات رایگان در اینترنت
www.niaze98.com

اگه خواستی تبادل کنیم یا لینکمو بزار بعد بگو لینکتو بزارم
یا بگو لینکو بزارم بعد شما لینک منو بزار
در هر صورت من دوست دارم با شما تبادل لینک کنم
منتظر جوابتون هستم
در ضمن بهتون پیشنهاد میکنم سایت خودتونو در دایرکتوری لینک98 دات کام ثبت کنید
www.linke98.com

خدانگهدار

نیاز 98 دات کام جمعه 13 دی‌ماه سال 1387 ساعت 02:17 ب.ظ http://www.niaze98.com

سلام
خسته نباشید
من میخواستم با هم تبادل لینک داشته باشیم
لینک من =
تبلیغات رایگان در اینترنت
www.niaze98.com

اگه خواستی تبادل کنیم یا لینکمو بزار بعد بگو لینکتو بزارم
یا بگو لینکو بزارم بعد شما لینک منو بزار
در هر صورت من دوست دارم با شما تبادل لینک کنم
منتظر جوابتون هستم
در ضمن بهتون پیشنهاد میکنم سایت خودتونو در دایرکتوری لینک98 دات کام ثبت کنید
www.linke98.com

خدانگهدار

peikeshahr دوشنبه 16 دی‌ماه سال 1387 ساعت 09:38 ق.ظ http://peikeshahr.com


آگهی و تبلیغات در پیک شهر راهنمای نیازمندیهای ایران
تنها سایت آگهی و تبلیغات با گوگل رانک 5
www.peikeshahr.com

برای اطلاع از شرایط تبادل لینک به آدرس زیر مراجعه فرمایید
http://www.peikeshahr.com/main/fa/linkbox

صالحی یکشنبه 22 دی‌ماه سال 1387 ساعت 04:53 ب.ظ http://www.takro.net

با سلام و عرض ادب
سایت خوب و مفیدی دارید
اگر مایل باشید خوشحال می شوم با سایت شما تبادل لینک داشته باشم
www.takro.net

سعید یکشنبه 22 دی‌ماه سال 1387 ساعت 09:18 ب.ظ http://saeedtnt666.blogfa.com

سلام
وبلاگتون عالیه
اگه به من هم سر بزنید خوشحال میشم
من مایل به تبادل لینک با شما هستم اگه شما هم مایل به این کار هستید من رو با نام عکس بازیگران ایرانی و خارجی و مدل لباس لینک کرده و خبرم کنید یا برعکس
منتظرتون هستم

jabera پنج‌شنبه 26 دی‌ماه سال 1387 ساعت 06:48 ب.ظ http://www.javidstore.mihanblog.com

سلام
میشه بنده را هم لینک کنید
اگر مایل بودید من را با نام "نرم افزار کامپیوتر و موبایل"
لینک کنید و به بنده خبر دهید تا شما را لینک کنم
ممنون
www.javidstore.mihanblog.com

آموزش رقص جمعه 27 دی‌ماه سال 1387 ساعت 10:40 ب.ظ http://gharne21bazar.blogfa.com

با سلام
اگر موافق با تبادل لینک هستید،وبلاگم را بانام آموزش همه جور رقص لینک کنید و اطلاع بدید تا منم لینکتون کنم.

اگر هم مایل به خرید سی دی های رقص خردادیان و روحی ساوجی با ارزان ترین قیمت هستید به وبلاگ من بیاین.رقص ایرانی، عربی، بندری،آذری، افغانی، تونگو، سالسا و ...اونجا همچنین آموزش تئوری رقص هم داده میشه.
با تشکر

behnam جمعه 18 بهمن‌ماه سال 1387 ساعت 09:55 ب.ظ

Ba salam
modiriate mohtarame site binandeh.ir
dar soorate tamayol be tabadole link
lotfan link site www.oranus.ir ba onvane
نیازمندیها و آگهی تبلیغاتی رایگان
dar safheye aval gharar dahid
motaghabelan link site shomaro dar safheye aval gharar midahim
page rank site oranus.ir 4 mibashad
ba sepase faravan
oranus.ir

شهرستان طارم دوشنبه 28 بهمن‌ماه سال 1387 ساعت 10:46 ق.ظ http://newtarom.blogfa.com

با سلام وبلاگ http://newtarom.blogfa.com با نام شهرستان طارم برای تبادل لینک شما رو لینک کرد.امیدوارم شما نیز چنین کنید

http://p30boybox.0fees.net دوشنبه 28 بهمن‌ماه سال 1387 ساعت 02:28 ب.ظ http://p30boybox.0fees.net

لینک باکس پی سی بوی باکس با روزانه بالای 90.000 بازدید از شما برای همکاری دعوت بعمل می اورد

اگر بزدید بالای 500 نفر در روز دارید لینک ثابت میگیرید و اگر بازدید زیر 500 نفر دارید لینک روزانه

این فرصت استثنایی را از دست ندهید

ما در حال حال ساختن بزرگترین لینک باکس شیک و زیبای ایرانی هستیم

هم اکنون نیازمند یاری سبزتان هستیم
انجمن هموترافیکی های ایران

برای این کار از قسمت دریافت کد لینک باکس .. کد لینکباکس را برداشته و در قالب سایت خود بگذرید و بعد لینکتان را ارسال کنید
آدرس لینک باکس ما :

http://p30boybox.0fees.net

ramin جمعه 2 اسفند‌ماه سال 1387 ساعت 02:05 ب.ظ http://www.iranmeet.com/

با سلام مدیر محترم
سایت iranmeet تمایل به تبادل لینک با شمارا دارد
اطلاعات سایت :
میانگین بازدید روزانه : 12000
PR : 2
الکسا : 128 هزار
عنوان : دانلود کتاب
نام سایت www.iranmeet.com
در صورت قبول این پیشنهاد ما را با مشخصات زیر لینک کرده و مشخصات خود را برای ما ارسال کنید
به امید همکاری بیشتر

edy شنبه 3 اسفند‌ماه سال 1387 ساعت 02:46 ق.ظ http://bazrafshan.mihanblog.com/

salam
saity jaleb va didani darid
dasteton dard nakone
khaste nabashid
ba tashakor
http://bazrafshan.mihanblog.com/

بازار کار سه‌شنبه 13 اسفند‌ماه سال 1387 ساعت 02:58 ب.ظ http://bazarekar.blogfa.com/

با سلام ما لینک شما را با عنوان نظرات اقتصادی ثبت کردیم
لطفا لینک ما را با عنوان بازار کار http://bazarekar.blogfa.com ثبت نمایید
این وبلاگ پایگاه اطلاع رسانی اشتغال در ایران هست
با تشکر از شما

بازار کار سه‌شنبه 20 اسفند‌ماه سال 1387 ساعت 10:31 ق.ظ http://bazarekar.blogfa.com

با سلام ما لینک شما را از مدتی پیش در ولاک خود قرار دادیم لطفا جهت تبادل لینک مارا با عنوان بازار کار www.bazarekar.blogfa.com قرار دهید
با تشکر

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد